Tizedik születésnapját ünnepli ASIMO, a Honda humanoid robotja

Jelentős jubileumhoz érkezett ASIMO: október 31-én ünnepli tizedik születésnapját. Éppen egy évtizede, hogy a Honda megalkotta ezt a humanoid robotot, amely forradalmasította e technológiát.

Az emlékezetes dátum kapcsán az évfordulónak szentelt weboldalak és filmek jelennek meg, új fotókkal és videókkal, az alkotás történetének felidézésével és okostelefonra készült alkalmazásokkal.

Ide kattintva láthatja ASIMO születésnapi ünnepségeit: (http://world.honda.com/ASIMO/)

Az iPhone és az Android okostelefonokhoz készült alkalmazások “Run with ASIMO” szoftvereiben interaktív módon játszhatunk ASIMO-val és más Honda robotokkal. (Mind az iPhone, mind az Android változat hamarosan elérhető lesz).

A Honda humanoid robot-kutatásai csaknem negyedszázada kezdődtek, és 14 esztendővel később, 2000. október 31-én létrejött ASIMO. Amióta Európában is lehullott róla a lepel a Darmstadti Műszaki Egyetemen, ASIMO az egész földrészen emberek ezreit inspirálja, oktatja és befolyásolja, s egyaránt kivívta a tudósok és a mérnökök elismerését.

ASIMO tudományos múzeumokat keresett fel egész Európában, uralkodókkal és államfőkkel találkozott, sőt meglátogatta az Európai Parlamentet is.

ASIMO része a Honda robotikával és humán mobilitással kapcsolatos hosszú távú kutatási-fejlesztési programjának. A Honda célja, hogy olyan robotot fejlesszen ki, amely segíti az emberek életét, s bizonyos feladatok átvállalásával megkönnyíti és kellemesebbé teszi a mindennapokat.

Egy ilyen humanoid robot előnyei nem merülnek ki a háztartásban, hanem bármilyen helyzetben kiaknázhatók, amelyben segítségre és támogatásra van szüksége az embernek.

A Honda jelenleg a mesterséges intelligencia fejlesztésére összpontosít, illetve arra, hogy minél jobb legyen az együttműködés és a kapcsolat az emberek és a humanoid robotok között.

Az Asimo-projekt végső célja egy teljes értékűen használható humanoid robot létrehozása, és az intelligens rendszerek további fejlesztése, egyéb Honda termékek részére. Ezenkívül a Honda Európa-szerte részt vesz oktatási projektekben, hogy inspirálja az iskolás gyerekeket és az egyetemi hallgatókat: érdeklődjenek mélyebben a tudomány és a mérnöki témák iránt.