Honda Jazz Hybrid – Alacsony emisszió, magas használati érték

A szeptemberi Párizsi Autószalonon mutatkozik be a világon első ízben a Jazz Hybrid, újabb bizonyítékaként a Honda töretlen elkötelezettségének a benzines-elektromos hibridtechnológia terén.

Azzal, hogy a Honda színre lépteti a Jazz modellkínálatának legújabb tagját, a B-szegmens vásárlói számára először válik lehetővé, hogy párhuzamos hibrid hajtású autót válasszanak. Az IMA hibridhajtás elektromotorja és vezérlő rendszere már bizonyított az Insight és CR-Z hibridautókban, így e különleges és fontos technológia tartóssága és előnyei már kétségtelenek. Közel két évtizednyi fejlesztési idővel és 10 évnyi piaci tapasztalattal a háta mögött a Honda IMA rendszere bebizonyította rugalmas alkalmazhatóságát és tartósságát; az utakon immár több mint félmillió ilyen jármű fut alacsony emisszióval és kis fogyasztással.

Az új modellben ugyanaz a motor működik, mint az Insight hibridben. Az 1.3 i-VTEC blokkhoz CVT váltómű kapcsolódik, s köztük található az elektromotor – így jön létre a párhuzamos hibrid rendszer. Az Insight és a Civic Hybrid modellekhez hasonlóan a Jazz Hybrid is képes lesz tisztán elektromotorja erejével haladni a közepes vagy alacsony sebességet igénylő forgalmi helyzetekben.

A Jazz kiváló használati értéke főleg az autó magasságából ered; a Jazz Hybrid magasabb építésű, mint az Insight, ugyanakkor fogyasztása és CO2 emissziója hasonlóan kedvező szintű.

Külsejét tekintve a hibridhajtású változat különbözik a jelenleg forgalmazott Jazz modelltől: újak a fényszórók, a kékes színezetű, áttetsző hátsó lámpatestek, de megújult a hűtőrács, a lökhárító és a króm küszöbvédő díszléc is. Az új hibrid a modellpaletta jelenlegi színválasztékával kérhető, de a Lime Green metálfényezéssel is megrendelhető.

A szintén felfrissített belső térben a sötétebb tónusú, egyszínű műszerfal erős kontrasztot alkot a műszerek és az audiorendszer kék megvilágításával. Az új hibridhez bőrkárpit is rendelhető – első ízben a Jazz modellek európai forgalmazása során. Néhány európai piacon már 2011 elején megjelenik a hibrid hajtású Jazz; a Honda hamarosan közzéteszi az árakat és a teljes műszaki adattáblázatot is.

A Honda standján a Jazz Hybrid mellett látható lesz még az európai gyártású Civic, a 2011-es Insight, a CR-Z és az aktuális, benzinmotoros Jazz, CR-V, Accord és Accord Tourer. Az autók mellett a Honda kiállítja a modern, V4-es motorral felszerelt VFR1200F sport-túra motorkerékpárt, valamint a stílusos megjelenésű PCX robogót, amelynek 125 köbcentiméteres motorját az emisszió csökkentése érdekében üresjárati leállító rendszer egészíti ki.