A Vaillant és a Honda bemutatja háztartási mikro-fűtő-áramfejlesztő kombi rendszerét

Mikro-fűtő-áramfejlesztő kombi (micro combined heat and power (mCHP): környezetkímélő hő- és áramfejlesztés

  • Az első hatékony gázmotoros technikájú mCHP rendszer Európában
  • Egyesül a partnerek tapasztalatkincse a kombinált hő- és áramfejlesztésben
  • Optimális hatékonyság kis lakóházakban

Düsseldorf, 2010. február 3. – A fűtésre és szellőzésre szakosodott Vaillant és a Honda közös sajtókonferenciát tartott az Európába szánt új mikro-fűtő-áramfejlesztő kombi rendszeréről (mCHP). A földrészen ez az első olyan berendezés, amely a magas hatásfokú gázmotoros technikát alkalmazza családi házi használatra. Az mCHP rendszer egyidejűleg, környezetkímélően termel hőt és elektromos áramot, Németországban az év közepétől lesz kapható, Vaillant ecoPOWER 1.0 néven.

Dr Carsten Voigtländer, a Vaillant Csoport igazgatója így kommentálta az eseményt: "Ma, együtt a Hondával, van szerencsénk bemutatni új micro-CHP rendszerünket, a családi házak egyik leghatékonyabb hő- és áramfejlesztőjét. Külön a kisebb lakóépületekhez kifejlesztett ecoPOWER 1.0 berendezésünkkel decentralizáljuk a fűtést és az áramellátást, nagy piacot nyitva meg. Az új micro-CHP rendszer válasz a gazdaságos energiafelhasználással, a nyersanyag-takarékossággal és a környezetkímélettel kapcsolatos igényekre." A berendezést nemcsak új épületekbe lehet beépíteni, hanem már meglevőkbe is.
A mikro-fűtő-áramfejlesztő kombi jelentősen hozzájárulhat Németország decentralizált energiaellátásához, mivel körülbelül 12 millió házban alkalmazható.
"Büszkék vagyunk, hogy  a kombinált hő- és áramfejlesztésben hosszú idő alatt szerzett tapasztalatainkkal komoly mértékben hozzájárulhatunk a micro-CHP rendszer elterjesztéséhez Európa családi házaiban,” mondta Takuji Yamada, a Honda’s Power Products Operations igazgatója. "A fűtéstechnikában vezető Vaillanttal együttműködve a német piacra is kiterjesztjük tevékenységünket a micro-CHP üzletágban.”

Energia-megtakarítás és CO2 csökkentés decentralizált energia-ellátással

A decentralizált együttes generálás (decentralised cogeneration) áramot és hőt fejleszt a háztartásokban, ahol azokat fel is használják. Különbözik a hagyományos erőművektől, amelyekben 60 százalékot is elér a hőveszteség. Ez teszi különösen hatékonnyá a CHP-t; a hagyományos CHP rendszerek hatásfoka eléri a 90 százalékot. A harmonikus rendszerkomponensekből összeállított és intelligens vezérléssel ellátott Honda mCHP révén az ecoPOWER 1.0 összesített hatásfoka eléri a kiváló 92 százalékot.  
Ezen túlmenően, ideális használati körülmények között, körülbelül 50 százalékkal csökkenti a családi házak energiaellátásának CO2-mérlegét, a hagyományos fűtéshez képest.  

A Hondának a japán piacon szerzett bőséges tapasztalatát hasznosító új mCHP berendezést a német piac részére fejlesztették. A kompakt egység 1 kW elektromos- és 2.5 kW hőenergiát termel. A gazdaságosság mérésére alkalmas elektromos hatékonysága 26.3 százalék, ami felülmúlja a kisebb teljesítményű összehasonlítható micro-CHP készülékekét. Az ecoPOWER 1.0 egy átlagos családi ház éves elektromos energia-igényének 70 százalékát képes fedezni. A Honda mCHP modul mellett tartozik hozzá egy hő-visszanyerő rész is, 300 literes, többfunkciós tartállyal, valamint a csúcsterhelésekre és a rendszervezérlésre szolgáló fali gáztüzeléses kondenzációs tartály. A csúcsterhelési fűtés teljesítménye az illető háztartás igényétől függ.

Ügyfélelőnyök Németországban

A Német Szövetségi Kormány 2009 januárja óta támogatja a decentralizált, CHP-s hő- és áramtermelést. Célja, hogy az ily módon termelt áram arányát a jelenlegi 15 százalékról 2020-ig 25-re emelje. Az ügyfélnek előnyös, hogy csökken az áramköltség, és nem annyira számít a várható tarifaemelés.  
A fölös áramot visszatáplálják a hálózatba. A törvény szerint tíz éven át támogatják az energiatermelést az ecoPOWER 1.0-val. A felhasználók CHP bónuszt kapnak (jelenleg 5.11 euró-cent kilowattóránként), és korlátlan ideig mentesülnek az áramadó alól. Ezek az előnyök függetlenek attól, hogy felhasználja az energiát a háztartás, vagy betáplálja a hálózatba. A visszatáplált áramot az érvényes tarifa szerint megtérítik. További előny a felhasznált földgáz adótartalmának és egyéb díjainak részleges visszatérítése. 2011 márciusától kezdődően az ingatlanjukat a rendszerrel felszerelők kihasználhatják a KfW German Development Bank konstrukcióját, amely szerint öt százalékkal támogatják az új mCHP egység beépítését.   

Közös szakértelem

Mind a Honda mind a Vaillant hozzájárult tapasztalatával és szakértelmével a projekthez. A Vaillant a fűtőrendszer folyadékkörét, a vezérlést és a csatlakozókat dolgozta ki. A teljes rendszer felügyeletére egy regulátort terveztek, amely a gazdaságos, igény szerinti energiafelhasználástól gondoskodik. A Honda első ízben alkalmazta Extended Expansion Linkage Engine (EXLink) motorját a mCHP modulban, jelentősen javítva a hatásfokot. Japánban és az Egyesült Államokban már 2003 óta kapható családi házak részére a Honda micro-CHP-je, eddig több mint százezret adtak el belőle a két országban. A Honda felhasználta a projekt javára bőséges gyártási tapasztalatát. A Vaillant az európai piacvezetők egyike a CHP szektorban és a nagy családi házak, bérházak és irodaépületek mCHP rendszerei terén.

A Honda

A Honda autókat, motorkerékpárokat, csónakmotorokat és stabil motorokat fejleszt, gyárt és értékesít a globális piac részére. A környezetkímélő technikák és termékek, például hibrid- vagy tüzelőanyagcellás járművek vagy mikro-kombinált fűtő-áramellátó rendszerek fejlesztése mindig is elsőrangú prioritás volt a vállalat a948-as alapításától kezdve. Az évente több mint 24 millió motort gyártó Honda a világ legnagyobb motorgyártója. A cég több mint 175,000 főt foglalkoztat 28 ország 68 gyártóüzemében.

A Vaillant

A Vaillant világszerte kínál környezetkímélő és energiatakarékos fűtő- és szellőző-berendezéseket, amelyekben egyre inkább alkalmaz megújuló energiát. Termékválasztékában napenergiás hő- áramfejlesztők, hőszivattyúk, faszemcsés tüzelésű kazánok, kis energiájú házszellőztetők, kombinált hő- és áramfejlesztők, fosszilis tüzelőanyaggal működő, magas hatásfokú fűtésrendszerek és intelligens vezérlőkészülékek szerepelnek.