A Honda swindoni üzemében megkezdődött az európai Jazz sorozatgyártása

A múlt héten legördült a Honda swindoni üzemének (Egyesült Királyság) gyártósoráról az első európai építésű Jazz modell. A vállalat ezzel is jelzi, hogy bővíti gyártókapacitását, és hosszú távra kötelezi el magát európai tevékenységeivel kapcsolatban.

Az ötajtós családi kisautó egyike a Honda legsikeresebb autóinak Európában, hiszen évente 70.000 darab talál gazdára ebből a modellből. A Honda alapelve, hogy legsikeresebb termékeit azon a piacon állítja elő, ahol értékesíti is azokat; az európai vásárlóknak szánt Jazz gyártása így került át Japánból az Egyesült Királyságba.

A jelenlegi (2010 márciusában véget érő) üzleti évben a Honda of the UK Manufacturing in Swindon (HUM) 20.000 Jazz modellt állít majd elő. E mennyiség 75 százaléka az Egyesült Királyság márkakereskedéseibe kerül, a maradék 25 százalék pedig a tervek szerint Európa és más régiók – például Dél-Afrika – piacain talál gazdára, összesen 55 országban. A Jazz gyártásával kiegészülve a swindoni üzem éves gyártókapacitása ebben az üzleti évben 100.600 darab lesz – ám a létesítmény még ennél is több autó előállítására képes. A kapacitás remélhetőleg nő majd a következő évben, mert beindul a három modell egyidejű készítésére alkalmas gyártósor.

A Jazz gyártásának beindítása mindössze 12 hónap alatt valósult meg, miután megszületett a döntés, hogy egy harmadik modell (Civic és CR-V mellett) is készüljön a Wiltshire-i üzemben.

A Jazzhez hasonló autók iránt mindinkább nő az igény. A vásárlók egyre szívesebben cserélik le nagy, túlságosan sokat fogyasztó járműveiket kisebb, takarékos, ámde jól használható autóra. A növekvő igényeknek megfelelően a Jazz eladásai is látványosan nőnek, s e folyamatot az Európa számos országában alkalmazott kormányzati ösztönzés is tovább erősíti.

“Úgy látjuk, hogy e harmadik modell kiváló lehetőséget jelent a jelenlegi gazdasági környezetben, arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy a Jazzt itt, Swindonban gyárthatjuk,” mondta David Hodgetts, a HUM igazgatója. “Ez az autó hihetetlenül népszerű a vevők körében, ráadásul minősége és megbízhatósága miatt számtalan díjat is nyert már. A gyártás áthelyezése az Egyesült Királyságba komoly elismerést jelent minden itteni munkatársunk számára, s bizonyíték arra, hogy üzemünkben milyen magas minőségi szabványokat sikerült teljesítenünk.”

Honda of the UK Manufacturing Ltd  – a legfontosabb tények

  • A Honda of the UK Manufacturing Ltd (HUM) teljes autógyártási tevékenységet folytat, vagyis a létesítmény az autó minden alkatrészét képes előállítani (a Swindon-Wiltshire üzemben folyik az öntés, a motor-összeszerelés, a préselés, a hegesztés, a festés és a szerkezeti összeszerelés).
  • Alapterület: 1,5 millió m2
  • A Honda eddig 1,38 milliárd angol fontot fektetett be a swindoni üzem működésébe
  • A HUM termelési eredménye 2008-ban: 230.423 darab autó
  • A HUM termelési eredménye a 2008/2009-es üzleti évben: 174.535 darab autó
  • Összesen 3.400 munkatárs
  • A HUM-ban gyártott CR-V és Civic modellek a világ 60 országában kaphatók