A “Harmóniában az Emberekkel” filozófia jegyében fejlesztette ki a Honda a személyes mobilitás forradalmian új eszközét

A világ első hajtási rendszere, amely 360 fokos szögtartományban képes mozogni

A “Harmóniában az Emberekkel” filozófia jegyében fejlesztette ki a Honda a személyes mobilitás új eszközét, bemutatva az U3-X nevű kompakt, kísérleti berendezést, amely – az emberi járáshoz hasonlóan – képes minden irányban szabadon mozogni, vagyis előre, hátra, oldalirányban és átlósan is.

A Honda folytatja az eszközzel kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkákat, beleértve a valós környezetben végzett kísérleteket, amelyek a berendezés használhatóságát vizsgálják.

Az új, személyes mobilitást szolgáló eszköz sebessége, mozgási iránya, kanyarodása és megállítása úgy vezérelhető, hogy használója a felsőtest elmozdításával áthelyezi súlypontját. Ennek megvalósításához a Honda azt a fejlett egyensúly-szabályzó technológiát alkalmazta, amelyet ASIMO (a Honda kétlábú humanoid robotja) számára fejlesztettek ki a vállalat robotikai szakemberei, valamint a világ első*, minden irányban ható kerékmeghajtási rendszerét (vagy más néven HOT Hajtási Rendszer). Ez a meghajtás bármilyen irányú mozgásra képes, vagyis nemcsak előre vagy hátra, hanem közvetlenül balra vagy jobbra, illetve átlós irányban is képes vinni használóját. A kompakt, egykerekű személyes mobilitási eszközt úgy tervezték, hogy felhasználóbarát legyen, s hogy ne zavarja a körülötte lévő embereket. Az eszköz kialakítása révén a felhasználó könnyedén leteheti lábát a lábtartóról a padlóra, szemmagassága pedig nagyjából az álló emberekével egy vonalba esik.

A Honda azt tervezi, hogy az U3-X-et bemutatja a 41. Tokiói Autókiállításon (a JAMA szponzorálásával), ami 2009. október 24-én kezdődik Japánban, a csibai Makuhari Messe-ben.

A Honda 1986 óta folytat robotikai kutatásokat a Honda R&D Co., Ltd. Alaptechnológiai Kutatóközpontjában (Wako, Saitama, Japán), olyan új generációs mobilitási eszközök kifejlesztésén dolgozva, amelyek örömet okoznak, és segítséget nyújtanak a Honda-vásárlóknak. Ilyen kutatási program volt ASIMO kifejlesztése, illetve a járássegítő eszköz és az U3-X megalkotása.

* A Honda belső kutatásai alapján

Az U3-X legfontosabb jellemzői

Az emberi járáshoz hasonló, szabad mozgás

1. Az eszköz azzal az egyensúly-ellenőrző technológiával irányítható, amit a vállalat ASIMO fejlesztése során alkotott meg. Ha a felhasználó valamelyik irányba eltolja a súlypontját, egy szenzor érzékeli az eszköz megdőlését, s a rendszer ennek következtében megállapítja, hogy a felhasználó milyen irányban és sebességgel szeretne haladni. Az adatok ismeretében a precíz vezérlés álló helyzetbe téríti vissza az eszközt – így a mozgás kisimult és agilis, a kezelés pedig egyszerű.

2. HOT Hajtási Rendszer (Minden irányban ható kerékmeghajtási rendszer):
A Honda kifejlesztett a világ első olyan kerékrendszerét, amely bármilyen irányban képes mozogni, vagyis előre, hátra, oldalra és átlós irányban egyaránt. Villanymotorral hajtott, kis átmérőjű kerekek kapcsolódnak sorban egy nagy átmérőjű kerékhez. A nagy kerék mozgatja az eszközt előre-hátra, a kis kerekek pedig az oldalirányú mozgásra szolgálnak. Az átlós irányú haladás ezek kombinációjával valósul meg.

Kompakt és innovatív kialakítás

3. Elég keskeny, így könnyű ráülni, és egy kézben szállítható:
Az egyensúly-szabályzó technológia és a HOT Hajtási Rendszer kombinációja révén az egykerekű eszköz kialakítása kompakt és innovatív. Az egyetlen darabból álló felépítményben kapott helyett az ülés, a lábtartók és a burkolat, ami egyben a vázat is alkotja, így az eszköz kis tömegű, és könnyen hordozható.

A kísérleti modell legfontosabb műszaki adatai

Hosszúság×Szélesség×Magasság (mm) 315×160×650
Súly kevesebb, mint 10 kg
Akkumulátor fajtája lítium-ion akkumulátor
Működési idő (teljesen feltöltött akkumulátorral) 1 óra